HTML

Papagáj-edzés

2020.09.18. 10:53 Papagájos Blogger

Régi szokásom, hogy a másoknál bevált nyári szünetet, vakációt én kicsit máshogy töltöm: papagájképzési műhelyekre, workshop-okra megyek. Most fejeztem be egy három napos tréninget, a Haladó papagáj képzést, Barbara Heidenreich vezetésével. Nekem erről szól a külföldi nyaralás, úgy is lehet mondani, hogy munkával, vagyis inkább tanulással töltöm a szabadságot.

papagaj-edzes-1.jpg

A lehetséges 20 résztvevő közül végül 12 jött össze a kellemes szemináriumi teremben. Miért nincsenek túljelentkezve ezek a műhelyek, amikor nem költségesek? 2019-ban járunk, a járvány előtti évben. Nos, nem egyszerű egy ilyen dologra összeterelni az érdeklődőket! Pedig nem költségesek. Csoportunkban főként holland, két dán és két, az Egyesült Királyságból érkező látogató volt. Ez tehát világesemény.

papagaj-edzes-4.jpg

A létesítményben több, mint 1200 madár él, amelyek mind a holland kormány által hivatalosan elismert mentőközpont páciensei. A madarak fele mentett vagy elhagyott háttérrel rendelkezik, a többiek illegális tevékenységek során kerültek lefoglalásra és végül itt kötöttek ki. A ritka fajok nagy részét tenyésztési programokban tartják, az alapítvány a ritka fajok tenyésztésének kiválósági központjaként ismert.

papagaj-edzes-3.jpg

Michel Van de Plas és Bonny Talsma egy igazi férj és feleség csapat, akik a központot vezetik, és ők az esemény házigazdái is. Barbara ugyanakkor szerintem nagyon megfelelő tanár és oktató. Példái a PowerPoint előadásai inkább a téma elméleti részére koncentráltak, nem kellően gyakorlati a szemlélete, ennek ellenére nagyon nagy szaktekintély és sokat lehet tanulni tőle. Nemzetközi tanácsadóként dolgozik sok állatkertben.

papagaj-edzes-2.jpg

Videóin keresztül különféle viselkedési formákat mutatott be, olyan változatos fajokkal, mint a leopárdok, az elefántok, a nyulak és a papagájok. Ezek a példák jó képi emlékeztetők volt arra, hogy a kondicionálás technikák és pozitív megerősítést alkalmazó viselkedéstudomány minden fajon működik: az elefántot kiképzik, hogy lábát feltegye a pódiumra, egy ara beteszi a fejét a műanyag pohárba, egy kakadu pedig megengedi, hogy egy törülközőbe tekerje az egész testét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://msn-msn.blog.hu/api/trackback/id/tr6816205512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása