HTML

Játékos tanítás

2020.03.10. 12:15 Papagájos Blogger

A botos edzés beépítése a napi rutinba a nagymértékben javítja a papagáj viselkedését. Ebből az eszközből többféle is létezik, az alapelve pedig mindnek ugyanaz: egy olyan alakú játékkal nevelni a madarat, amit a természetből már jól ismer. Ennek az eszköznek a segítségével gyakorolhatóak és fejleszthetőek az olyan alapvető gyakorlatok, mint például a felállás, a kézre fellépés és a botra történő rárepülés utasításra. Azonban az előnyök sora messze túlmutat az alapokon. Mert amint egyre több és több dolgot tanítunk a papagájának, az alapvető dolgok végül beépülnek a madár alaptermészetébe.

jatekos-tanitas-1.jpg

Annak érdekében, hogy sok trükköt megtanulhasson és sok feladatot elvégezzen, a papagájának elkerülhetetlenül kézközelben kell lennie a folyamatosan az edzések alatt. Ez egy trükkös pontja a folyamatnak, mert a madár nem az emberi kézre fog figyelni, koncentrációját elviszi a feladat és annak megoldása, így nem is veszi észre a kezek közelségét. Ez pedig egy jóval magasabb és automatikusabb szintű, a gazdai szemével nézve abszolút jónak tetsző viselkedést hoz létre a papagájjal való egész napos interakció során.

jatekos-tanitas-2.jpg

A napi edzési szokások nemcsak a kapcsolatok kiépítésében segítenek, hanem elősegítik, hogy a madár produktív módon égesse el az energiáit. Ahelyett, hogy sikoltozni kezdene, összevissza repdesne vagy ezt imitálva csapkodna a szárnyaival, esetleg csipkedni kezdene, vagy nekiállnak elpusztítani a berendezést, az energiája kifejezetten jótékony módon kerül elfogyasztásra. Akinek volt már problémás madara, az tudja, hogy ez mekkora dolog. A madár megtanulja a helyes viselkedést, és ezzel együtt kevésbé lesz hajlamos a rossz viselkedésre, mert edzés után fáradtabb és nyugodtabb lesz.

jatekos-tanitas-3.jpg

Az edzőbot egy speciális fajtája az eleséggel bevont rúd. Ez általában mézzel vagy tojással sütött, magokat tartalmazó rúd. Alkalmazása akkor lehet kifejezetten hasznos, amikor a papagáj kicsit még félénk, és inspirálni kell, hogy elfogadja az új eszközt. Így a tanítófa egyben jutalomfalat is, és ezzel a módszerrel hamar meg fogja szeretni a tanulást a madár.

jatekos-tanitas-4.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://msn-msn.blog.hu/api/trackback/id/tr9715513604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása